S.V. Čiče 7, HR-51000 Rijeka
T +385 (0)51 323 448, F 323 447
vanguard@vanguard-savjetovanje.hr

Besplatni sadržaji

Video sadržaji

Video klipovi Za one koji žele saznati kako je nastala Vanguard metoda i...

Tekstovi

Ovdje pronađite tekstove i članke drugih koje smo za Vas preveli i uredili. Oni će Vam pomoći da bolje razumijete Sistemsko razmišljanje i od kuda ono dolazi. 

Čuvajte se softverskih paketa

Informatički sustavi velika su pomoć poslovanju. Kada su dizajnirani i primijenjeni adekvatno. Nažalost, to često nije slučaj. Kako rijetko koja firma zaista razumije svoje poslovanje, programeri u pravilu dobivaju nejasne ili pogrešne upute, a mnoge se organizacije odlučuju i za kupovinu različitih gotovih paketa i očekuju da će tako unaprijediti poslovanje (primjenom »dobrih praksi«). Jedna je firma odlučila i cijeli odjel za upravljanje ljudskim resursima uspostaviti prema softveru za tu namjenu što me je, moram priznati, šokiralo kao drastičan primjer ovakvog razmišljanja.

U čemu je problem s ovakvim pristupom softveru i informatičkoj tehnologiji? Dok IT zaista može izbaciti mnoge korake koji ne dodaju vrijednost iz poslovanja jer će trebati manje prenošenja dokumenata, prepisivanja, kopiranja, a samim time će biti i manje grešaka, čekanja i troškova, često istovremeno unosi nove skrivene gubitke.

Informatički sustavi razvijani su u pravilu za potrebe određenih firmi koje su njima željele podržati svoje procese. Kasnije su ili te firme ili informatičke firme koje su razvijale sustav isti paket počele prodavati drugima. Ideja ima smisla pod pretpostavkom da su firme vrlo slične u svojim načinima rada ili da su sustavi sami po sebi vrlo fleksibilni. Unatoč onome u što vas uvjeravaju prodajni predstavnici ovakvih firmi, niti jedno niti drugo u pravilu nije točno.

Zato mnoge firme završe sa sustavima koji su razvijani za druge, zbog njih prilagođavaju svoj način rada jer je to lakše i jeftinije nego obratno (ili se tako čini), gube vrijeme na prikupljanje podataka koje je zgodno imati, ali se nikad zaista ne koriste. I obično žale za starim sustavom koji je stvaran samo za njih, ali se to nitko ne usudi glasno reći nakon golemih količina novca koji je ulupan u novi sustav.

A ispravni je način upravo to: krenuti od razumijevanja svog posla, presložiti način rada tako da se obavlja samo ono što dodaje vrijednost i onda povlačiti od informatičara podršku za dijelove gdje vidite da vam treba. Ne da bi vam moglo trebati ili za svaki slučaj već kada vidite da vam treba. Često će takvi sustavi biti puno jeftiniji i na njih ćete gubiti puno manje vremena, a time će i vaše poslovanje biti jeftinije i efikasnije.

Najave događanja

Besplatna prezentacija: Optimizacija vs. rezanje troškova, HGK ŽK Rijeka, 12.11.2013. Besplatna prezentacija: Optimizacija vs. rezanje troškova, HGK ŽK Rijeka, 12.11.2013.

Odsjek Centra za razvoj ljudskih potencijala HGK - Županijske komore Rijeka i tvrtka Vanguard savjetovanje d.o.o. iz Rijeke pozivaju Vas na besplatnu prezentaciju: "Optimizacija vs rezanje troškova“
 u utorak, 12. studenog 2013. god. s početkom u 11:00 sati u HGK - Županijskoj komori Rijeka, Bulevar oslobođenja 23, Rijeka (velika dvorana u prizemlju)

Besplatna prezentacija: Tko su naši  kupci i jesmo li sigurni što im treba, HGK ŽK Rijeka, 17.10.2013. Besplatna prezentacija: Tko su naši kupci i jesmo li sigurni što im treba, HGK ŽK Rijeka, 17.10.2013.

Odsjek Centra za razvoj ljudskih potencijala HGK - Županijske komore Rijeka i tvrtka Vanguard savjetovanje d.o.o. iz Rijeke pozivaju Vas na besplatnu prezentaciju:
"Tko su naši  kupci i jesmo li sigurni što im treba?", koje će se održati u četvrtak, 17. listopada s početkom u 11 sati u HGK ŽK Rijeka

Novosti

Održano predavanje Održano predavanje "Motivacija za rad i kako je uništiti motivacijskim programima"

Savjetnici Vanguarda imali su čast održati predavanje na temu Motivacije i motivacijskih planova na sastanku Sekcije za organizacijsku psihologiju Hrvatskog psihološkog društva.Predložena je teza kako je na motivaciju radnika moguće samo posredno utjecati promjenom pristupa radu i vođenju. Na kraju predavanja povela se rasprava o tome kako pomoći menadžerima da se od mrkve i batine pomaknu prema modernijem razumijevanju motivacije za rad kao rezultatu sustava, a ne izdvojenoj pojavi na koju se može izdvojeno djelovati. 

Radionica: Saznajte što je stvarno bitno Vašim korisnicima, Rijeka HGK ŽK Rijeka 31.3.2011. Radionica: Saznajte što je stvarno bitno Vašim korisnicima, Rijeka HGK ŽK Rijeka 31.3.2011.

Znanje o tome što je bitno korisnicima i znanje kako oblikovati organizaciju koja će to uspješno isporučivati uz minimalne troškove uvjet su opstanka i rasta poslovanja.

Da bismo saznali što je bitno korisnicima i na osnovu čega odlučuju gdje i od koga kupovati ili nabavljati potrebno nam je znanje i vještina. Uz to, potrebno je veliko umijeće da se posao organizira na način da se to uspješno i dosljedno isporučuje uz sve niže i niže troškove. To je ostvarivo uključivanjem svih zaposlenika i bitnim promjenama nekih od navika upravljanja koje postoje u većini poduzeća.


Upit

Trebate pomoć ili dodatne informacije

Newsletter

Budite u toku i prijavite se na naš newsletter