S.V. Čiče 7, HR-51000 Rijeka
T +385 (0)51 323 448, F 323 447
vanguard@vanguard-savjetovanje.hr

Besplatni sadržaji

Video sadržaji

Video klipovi Za one koji žele saznati kako je nastala Vanguard metoda i...

Tekstovi

Ovdje pronađite tekstove i članke drugih koje smo za Vas preveli i uredili. Oni će Vam pomoći da bolje razumijete Sistemsko razmišljanje i od kuda ono dolazi. 

Maraton i ulazak u EU

23. ožujka 2010.

Prije nekoliko godina kolega iz Amerike pričao mi je priču o tome kako je ponekad opasno postavljati si ciljeve. Naime, on je odlučio doći u formu kako bi se bolje osjećao te je za to izabrao u Americi popularno joggiranje. Također, kako bi se motivirao i potaknuo da ustraje, posegnuo je ponovo za tipično američkom metodom postavljanja izazovnog cilja ispred sebe. Odlučio je da će na kraju te godine sudjelovati na maratonu koji taj grad, kao i valjda svaki u Americi, organizira.

I to ga je zaista motiviralo tako da je svakodnevno trčao povećavajući kilometražu i skraćujući vrijeme. Trudio se toliko da su mu i koljena stradala pa je morao pauzirati mjesec dana zbog čega je nastup na maratonu bio u pitanju. Ipak, upornošću i odlučnošću uspio je nadoknaditi izgubljeno i prijavio se na natjecanje. Ne samo to, nego je, uz krajnje napore, uspio doći i do kraja utrke iako je gotovo morao rukama prebaciti noge preko ciljne linije. Nakon toga ukrcali su ga u auto i praktički prenijeli na krevet. Dok je tamo potrbuške ležao pokušavajući otkriti djelić tijela koji ga ne boli, trudio se je sjetiti se zašto je ono uopće počeo trčati. Sjetio se je da je ideja bila da dođe u formu i da se osjeća bolje. Sinulo mu je koliko je sada, nakon ostvarenog cilja i otrčanog maratona, ne uspijevajući se pomaknuti s kreveta i uništenih koljena, bio daleko od toga.

Neki dan čitam kako je prema našoj premijerki »posao broj jedan« Hrvatske i hrvatske vlade ulazak u Europsku uniju i razmišljam zašto je netko nekad odlučio da bi to za nas bilo dobro. Vjerojatno je u vidu imao neke stvari poput dobrobiti građana, kvalitete života, većeg tržišta za poduzetnike, osjećaja ponosa da pripadamo civiliziranom svijetu (ono što bi možda građani i danas nazvali »poslom broj jedan vlade«). I malo po malo, gotovo neprimjetno, to je postao cilj koji opravdava sve ostalo. I kao što je moj prijatelj trčao maraton ozlijeđenih koljena, tako i mi, slijepo usmjereni na taj cilj, gubimo dio po dio kvalitete života, dobrobiti i kvalitete života građana.

Često nam se dogodi da zbog slijepog fiksiranja na neki podcilj za koji smo vjerovali da će nas dovesti do nečega što nam je zaista bitno, sada činimo stvari koje nas udaljavaju od toga ili propuštamo činiti ono što bi nas tome približilo. Pojedinci se usmjeravaju na materijalno zaboravljajući da su tome težili tek da se ne brinu oko novaca i imaju kvalitetniji život ili ugled pa gube i jedno i drugo; poduzeća se usmjeravaju na širenje, prodaju ili profit zaboravljajući na kupce, a eto i države i vlade čine stvari zaboravljajući na građane i ono što je njima zaista bitno.

Dobro je svako toliko zastati i prisjetiti se »zašto sve to zapravo činimo, što smo time željeli postići«, a zatim i kako ono što radimo ili želimo raditi pridonosi tome ili nas možda od toga udaljava. Kao što je moj bivši šef znao reći, svako toliko treba »dignuti glavu« iz svakodnevne jurnjave i vidjeti ima li ona još uvijek smisla.


Najave događanja

Besplatna prezentacija: Optimizacija vs. rezanje troškova, HGK ŽK Rijeka, 12.11.2013. Besplatna prezentacija: Optimizacija vs. rezanje troškova, HGK ŽK Rijeka, 12.11.2013.

Odsjek Centra za razvoj ljudskih potencijala HGK - Županijske komore Rijeka i tvrtka Vanguard savjetovanje d.o.o. iz Rijeke pozivaju Vas na besplatnu prezentaciju: "Optimizacija vs rezanje troškova“
 u utorak, 12. studenog 2013. god. s početkom u 11:00 sati u HGK - Županijskoj komori Rijeka, Bulevar oslobođenja 23, Rijeka (velika dvorana u prizemlju)

Besplatna prezentacija: Tko su naši  kupci i jesmo li sigurni što im treba, HGK ŽK Rijeka, 17.10.2013. Besplatna prezentacija: Tko su naši kupci i jesmo li sigurni što im treba, HGK ŽK Rijeka, 17.10.2013.

Odsjek Centra za razvoj ljudskih potencijala HGK - Županijske komore Rijeka i tvrtka Vanguard savjetovanje d.o.o. iz Rijeke pozivaju Vas na besplatnu prezentaciju:
"Tko su naši  kupci i jesmo li sigurni što im treba?", koje će se održati u četvrtak, 17. listopada s početkom u 11 sati u HGK ŽK Rijeka

Novosti

Održano predavanje Održano predavanje "Motivacija za rad i kako je uništiti motivacijskim programima"

Savjetnici Vanguarda imali su čast održati predavanje na temu Motivacije i motivacijskih planova na sastanku Sekcije za organizacijsku psihologiju Hrvatskog psihološkog društva.Predložena je teza kako je na motivaciju radnika moguće samo posredno utjecati promjenom pristupa radu i vođenju. Na kraju predavanja povela se rasprava o tome kako pomoći menadžerima da se od mrkve i batine pomaknu prema modernijem razumijevanju motivacije za rad kao rezultatu sustava, a ne izdvojenoj pojavi na koju se može izdvojeno djelovati. 

Radionica: Saznajte što je stvarno bitno Vašim korisnicima, Rijeka HGK ŽK Rijeka 31.3.2011. Radionica: Saznajte što je stvarno bitno Vašim korisnicima, Rijeka HGK ŽK Rijeka 31.3.2011.

Znanje o tome što je bitno korisnicima i znanje kako oblikovati organizaciju koja će to uspješno isporučivati uz minimalne troškove uvjet su opstanka i rasta poslovanja.

Da bismo saznali što je bitno korisnicima i na osnovu čega odlučuju gdje i od koga kupovati ili nabavljati potrebno nam je znanje i vještina. Uz to, potrebno je veliko umijeće da se posao organizira na način da se to uspješno i dosljedno isporučuje uz sve niže i niže troškove. To je ostvarivo uključivanjem svih zaposlenika i bitnim promjenama nekih od navika upravljanja koje postoje u većini poduzeća.


Upit

Trebate pomoć ili dodatne informacije

Newsletter

Budite u toku i prijavite se na naš newsletter