S.V. Čiče 7, HR-51000 Rijeka
T +385 (0)51 323 448, F 323 447
vanguard@vanguard-savjetovanje.hr

Besplatni sadržaji

Video sadržaji

Video klipovi Za one koji žele saznati kako je nastala Vanguard metoda i...

Tekstovi

Ovdje pronađite tekstove i članke drugih koje smo za Vas preveli i uredili. Oni će Vam pomoći da bolje razumijete Sistemsko razmišljanje i od kuda ono dolazi. 

Čekanje na lijekove je fenomenalno!

16. veljače 2010.


Prije samo par tjedana ravnatelj riječkog KBC-a izjavio je kako je naše zdravstvo fenomenalno i kako pacijenti dobivaju uslugu na razini Evrope. Prošli tjedan čitamo kako riječka bolnica nema dovoljno novaca da bi pacijentima oboljelima od raka osigurala lijek koji im je potreban da prežive. No, i to je po njemu vjerojatno “čista demagogija” nezahvalnih pacijenata koji ne cijene “fenomenalnu” uslugu koju dobivaju.

Gospodin ravnatelj trebao bi samo jednom pokušati proći Golgotu jednog svog pacijenta, od suludih procedura naručivanja, višemjesečnih čekanja, prepunih čekaonica i doktora koji se ne stižu baviti pacijentima od papirologije i sjekire štednje koja im stalno visi nad glavom. I da mu kada sazna strašnu dijagnozu uskrate terapiju koja mu može spasiti život. Siguran sam da bi onda, s luđačkim smješkom na licu, uzviknuo “Pa ovo je stvarno fenomenalno!”.
Situacija je šokantna i moralno i politički, ali ukazuje i na temeljni problem u razmišljanju  - vjerovanje da naša usluga ovisi isključivo o budžetu kojim raspolažemo. Nedostatak novca već je godinama opravdanje za sve lošiju uslugu koju pacijenti dobivaju što je potpuno pogrešno. Dobra usluga je uvijek jefinija, a ogroman dio troškova uzrokuje upravo način kako je posao sada organiziran i kako se njime upravlja!

Zna li bolnica koliko pacijenata dolazi ili zove zato što oni nisu nešto napravili kako treba od prve, bilo da su dali nejasne upute, pogrešnu dijagnozu, manjkavu terapiju ili nisu ispoštovali obećano? Vjerujem da se radi o barem polovici zahtjeva koje se može prevenirati drugačijom organizacijom rada. Tu govorimo o milijunima gubitaka! Svaki pacijent koji se zbog loše izvedene dijagnostike ili terapije vrati u bolnicu nepotreban je trošak, uvijek mnogo veći nego da je to od prve urađeno kako treba.

Ogromne količine papirologije i administracije umjesto da dovode do ušteda kroz kontrolu troškova zapravo uzrokuju ogromne gubitke oduzimajući vrijeme bolničkom osoblju koje se zbog toga ne bavi pacijentima. Vjerujem da bi analiza pokazala kako dvije trećine toga ne dodaje nikakvu vrijednost. Zna li uprava bolnice koliko ih to košta godišnje samo u satima ljudi koji na tome rade? Jesu li o tome obavijestili ministarstvo?

Posao uprave bolnice je razumjeti posao koji se tamo odvija, razumjeti što i koliko često pacijenti traže i trebaju nemilosrdno proganjajući svaki tračak onoga što rade, a ne dodaje vrijednost pacijentu ili bolnici. Pametna analiza dati će im brojke koje će biti argument za utjecanje na širi sustav. Ovakvo prihvaćanje uloge žrtve i bavljenje sitnišem dok na drugoj strani odlaze milijuni, znak je pogrešnog razmišljanja, nerazumijevanja kako posao funkcionira i usmjeravanja na potpuno pogrešne stvari. Ako se to ne promijeni, nažalost, možemo očekivati samo još više ovakvih vijesti.

Najave događanja

Besplatna prezentacija: Optimizacija vs. rezanje troškova, HGK ŽK Rijeka, 12.11.2013. Besplatna prezentacija: Optimizacija vs. rezanje troškova, HGK ŽK Rijeka, 12.11.2013.

Odsjek Centra za razvoj ljudskih potencijala HGK - Županijske komore Rijeka i tvrtka Vanguard savjetovanje d.o.o. iz Rijeke pozivaju Vas na besplatnu prezentaciju: "Optimizacija vs rezanje troškova“
 u utorak, 12. studenog 2013. god. s početkom u 11:00 sati u HGK - Županijskoj komori Rijeka, Bulevar oslobođenja 23, Rijeka (velika dvorana u prizemlju)

Besplatna prezentacija: Tko su naši  kupci i jesmo li sigurni što im treba, HGK ŽK Rijeka, 17.10.2013. Besplatna prezentacija: Tko su naši kupci i jesmo li sigurni što im treba, HGK ŽK Rijeka, 17.10.2013.

Odsjek Centra za razvoj ljudskih potencijala HGK - Županijske komore Rijeka i tvrtka Vanguard savjetovanje d.o.o. iz Rijeke pozivaju Vas na besplatnu prezentaciju:
"Tko su naši  kupci i jesmo li sigurni što im treba?", koje će se održati u četvrtak, 17. listopada s početkom u 11 sati u HGK ŽK Rijeka

Novosti

Održano predavanje Održano predavanje "Motivacija za rad i kako je uništiti motivacijskim programima"

Savjetnici Vanguarda imali su čast održati predavanje na temu Motivacije i motivacijskih planova na sastanku Sekcije za organizacijsku psihologiju Hrvatskog psihološkog društva.Predložena je teza kako je na motivaciju radnika moguće samo posredno utjecati promjenom pristupa radu i vođenju. Na kraju predavanja povela se rasprava o tome kako pomoći menadžerima da se od mrkve i batine pomaknu prema modernijem razumijevanju motivacije za rad kao rezultatu sustava, a ne izdvojenoj pojavi na koju se može izdvojeno djelovati. 

Radionica: Saznajte što je stvarno bitno Vašim korisnicima, Rijeka HGK ŽK Rijeka 31.3.2011. Radionica: Saznajte što je stvarno bitno Vašim korisnicima, Rijeka HGK ŽK Rijeka 31.3.2011.

Znanje o tome što je bitno korisnicima i znanje kako oblikovati organizaciju koja će to uspješno isporučivati uz minimalne troškove uvjet su opstanka i rasta poslovanja.

Da bismo saznali što je bitno korisnicima i na osnovu čega odlučuju gdje i od koga kupovati ili nabavljati potrebno nam je znanje i vještina. Uz to, potrebno je veliko umijeće da se posao organizira na način da se to uspješno i dosljedno isporučuje uz sve niže i niže troškove. To je ostvarivo uključivanjem svih zaposlenika i bitnim promjenama nekih od navika upravljanja koje postoje u većini poduzeća.


Upit

Trebate pomoć ili dodatne informacije

Newsletter

Budite u toku i prijavite se na naš newsletter